BLOG: Beval houdingen

Gepubliceerd op 2 augustus 2022 om 21:26

Weeën opvangen? Waarom is het nou zo belangrijk je lichaam te voelen en te volgen tijdens de bevalling?

Het hoofdje van de baby daalt in tijdens de contracties. De baarmoedermond verweekt en ontsluit. Hoe de baby in het bekken gepositioneerd ligt heeft effect op het verloop van de baring.

Elke wee zorgt ervoor dat de baby een stapje verder komt, richting de wereld. Door tijdens de contracties af te wisselen in houdingen is het gemakkelijker voor de baby om doorgang te vinden in het bekken. De zwaartekracht kan zijn werk doen.

Bewegen tijdens de bevalling geeft een zeker gevoel van controle. De pijn is beter te behappen en de hormonen krijgen zo de ruimte om te doen wat ze moeten doen. Wanneer je luistert naar je lichaam, (de OERVROUW), krijgt het natuurlijke proces de ruimte en ervaart de baby minder stress.

Wat wellicht voor de bevalling een top houding lijkt, hoeft op het moment suprême niet meer zo te zijn. Ik las deze week een grappig verhaaltje online:

'' Afgelopen zomer was ik aanwezig bij een bevalling en toen partnerlief eindelijk het bad had staan en gevuld had met warm water, stapte mevrouw er aan de ene kant in om er aan de andere kant net zo hard weer uit te stappen. Het gezicht van de partner sprak boekdelen 😉''

Probeer uit en voel je lichaam tijdens de baring. Jij kan dit ! Ook als je wel 'vast' aan het bed zit. Vraag de verpleegkundige of vroedvrouw mee te denken in bevorderende houdingen in bed. Dit wordt niet standaard geadviseerd door het zorgpersoneel. Lukt het jou niet? Instrueer dan je partner voor de bevalling hier op te letten en met je mee te denken.

afbeelding: Doran Matton | www.beboldandbeautiful.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.